Att börja med belöningsbaserad träning

Anlita en tränare

Att träna belöningsbaserat är roligt! Men precis som i all annan hästträning krävs kunskap, och för att få en bra start rekommenderar vi starkt att ta hjälp av en tränare. De flesta belöningsbaserade tränare erbjuder coachning på distans i någon form, så det går att få vägledning var du än bor. 


Det är också bra att läsa på innan du sätter igång. Utbudet av böcker, videofilmer, sajter och poddar växer ständigt och det finns material att tillgå på både svenska och engelska. 


Planera träningspassen

Tänk igenom vilka övningar du vill börja med och välj sådana som det inte gör något om hästen utför spontant. De första beteenden man tränar brukar nämligen bli de som hästen försöker med när den inte riktigt förstår vad du vill. Bra startövningar kan till exempel vara multarget (att dutta på ett föremål med mulen), att stå stilla med huvudet rakt fram eller att rygga.


Se till att hästen inte är hungrig när du börjar träna. Låt den gärna äta grovfoder en stund innan och ha också grovfoder tillgängligt under träningen, så att hästen kan välja att ta paus när den vill. Att kunna pausa är lika viktigt som att träna aktiva beteenden! Lägg tid på att bara umgås och hänga med hästen, så att den kan varva ner och slappna av tillsammans med dig, även om du har godis i fickorna. 


Skapa en tydlig struktur för träningspassen, särskilt om träningsmetoden är ny för hästen och om du bara tränar belöningsbaserat ibland. Du kan till exempel se till att vara på samma plats varje gång och ha en godisväska som du tar på dig när passet börjar och tar av dig när det är slut. Hästar som tränas belöningsbaserat vill gärna fortsätta träna, så avsluta med något trevligt som exempelvis ett godisregn på marken eller en näve godbitar i en bytta.

Att välja belöning

När man tränar hästar med positiv förstärkning är det i de flesta fall enklast och effektivast att belöna med mat av något slag. Vi som redan gör detta brukar lite slarvigt säga att vi ger godis, men vanligen använder vi sådant som lusernhack, morotsbitar eller ett kraftfoder som ingår i hästens normala foderranson. För en del hästar och övningar kan hö eller höpellets vara ett bra alternativ. Prova dig fram för att se vad som fungerar för just din häst, men välj hellre något som har lägre värde för hästen än något som den blir väldigt ivrig av. 


För att träna multarget behöver du alltså mat i munsbitar, en target och gärna en klickerdosa. Som target kan du använda nästan vilket föremål som helst, men välj något som hästen inte har tidigare associationer till och gärna något som du kan hålla ut en bit bort från dig, till exempel en flugsmälla eller en tennisboll fastsatt på en pinne. Om hästen har tidigare erfarenhet från spön, undvik att använda det som target. För att hästen ska veta när den gör rätt och kommer att få en belöning behövs en markör, och en klicker är ett smidigt redskap för detta. Klickern har ett distinkt ljud som skiljer sig från annat hästen hör i vardagen och den låter likadant varje gång.

Träna dig själv

Innan du blandar in klicker eller target är det bra att öva enbart matning, så att du redan från början får in en jämn rytm. Att hästen hela tiden vet var och hur maten kommer främjar lugn. Sträck ut armen helt när du matar, så lär sig hästen att hålla munnen en bit bort från dig istället för att leta i godisfickan. Öva tills matandet känns smidigt och enkelt innan du går vidare till targetträning.

Var förberedd och ha alla attiraljer klara innan du går till hästen för att starta träningspasset. Att hålla reda på klicker, godis och target kan kännas lite krångligt i början och det skadar inte att öva upp sina mekaniska färdigheter genom att torrträna först, utan häst, så att proceduren hålla upp target–klicka–ta ner target–ge godis löper smidigt. Det kan vara enklast att hålla targetpinnen och klickern i samma hand, så har du andra handen ledig att mata med.

Något som alltid är viktigt, inte minst i den inledande träningen, är att ge akt på hästens känsloläge. Hästar är anpassade till att söka föda och äta under en stor del av dygnet, och om hästen upplever att det är svårt att komma åt maten kan det skapa stor frustration. Så var generös med dina klick och belöningar! Under de första passen får det gärna vara så att hästen tuggar i princip oavbrutet. Det är bra om hästen kan vara lös under träningen.


Targetträning
Håll upp targetpinnen en bit ifrån hästen, någonstans där hen ser den tydligt, och klicka så fort hästen visar minsta intresse för den. En del hästar sticker genast fram nosen mot targeten, andra är mer avvaktande och du kan till en början behöva klicka bara för att hästen tittar på den. Håll kvar targeten på samma ställe, så den inte flyttar sig bort när hästen rör mulen mot den. Så fort du klickat tar du undan targeten och ger en belöning. Upprepa sekvensen target–klick–belöning 5–10 gånger och ta sedan en paus.

Foto: Rebecca Karlsson

Att pausa och avsluta träning

Hur pausen ska se ut beror lite på hur hästen beter sig. En variant som är bra att börja med är att erbjuda den grovfoder och sedan gå iväg en bit och fokusera på något annat. Följer hästen efter och försöker få mer godis kan du behöva gå längre bort, kanske till och med lämna ridbanan om det är där ni håller till. Pauserna är viktiga för att redan från början bygga upp förmågan att kunna växla mellan aktiva beteenden och kravlös samvaro, så att du inte får en häst som blir superivrig så fort hen ser dig och aldrig slappnar av när du är i närheten. Pauserna ger dessutom både dig och hästen tid att smälta det som nyss hänt och du kan planera för nästa minipass.

Börja träna igen när hästen beter sig avspänt och har släppt fokus på dig, och fortsätt varva korta minipass med pauser. När hästen spontant upprepar samma beteende några gånger i rad, direkt efter belöningen och utan att tveka, kan du höja kriteriet och göra övningen lite svårare. Om ni kommit till att hästen duttar på targeten kan du till exempel börja variera var du placerar den, så att du håller den högre eller lägre eller längre bort. Men ändra bara kriteriet lite grann i taget! Det ska hela tiden vara lätt för hästen att lyckas så att du kan hålla en hög förstärkningsfrekvens, alltså klicka och belöna ofta. Om hästen börjar tveka istället för att genast starta nästa repetition måste du sänka kriteriet.


Det är lätt att frestas hålla på för länge, men se till att hålla träningspassen korta. Fem minuter kan räcka i början. Vill du göra mer, så träna hellre i flera omgångar samma dag än i ett enda långt pass. Det är krävande för både hästar och människor att lära sig nya saker, och även om det är roligt så kan man behöva smälta intrycken och vila hjärnan emellanåt. Avsluta passet med en slutsignal som du tänkt ut i förväg (till exempel att slå ut med händerna, säga ”slut för idag” och ta av dig godisväskan) och ge en extra näve godis i bytta eller som godisregn på marken.