Tidigare evenemang

2024

Forskningskollen om hästvälfärd med Emelie Deboussard

Allt mer forskning om djurvälfärd fokuserar på hur tillförsel av bra upplevelser, snarare än avsaknad av dåliga, påverkar välfärden. Emelie berättar om detta och vad forskningen säger att vi kan göra för att förbättra välfärden för våra hästar. Emelie Deboussard är etolog med en masterutbildning i kognitionsvetenskap samt yrkeslärarexamen. Emelie driver företaget Kognitionsetologerna. https://kognitionsetologerna.se

7 maj 19:00-20:30 i Zoom.

Belöningsbaserad körning med Linnéa Larsson

Linnéa Larsson beskriver sig själv som en nördig klickertränare som tränar hästar, hundar och kaniner med positiv förstärkning. I kväll får vi ta del av hennes erfarenheter av belöningsbaserad körning! Du hittar henne på Instagram som teamrplus och till vardags arbetar Linnéa som veterinär på https://www.flexivet.se


10 april 19:00-20:30 i Zoom.

Årsmöte och föreläsning om prehabträning med Hanna Jernstedt Larnemark

Mötet inleds med föreläsningen ”Prehab - förebyggande träning för hållbara hästar” med Hanna Jernstedt Larnemark från Motivationsträning för häst. Start kl. 17.00. Ca kl 19 följer årsmötesförhandlingar. Mer info kan du hitta här.


17 mars 17:00 i Zoom. 


BHIS-dagarna 2024 - Eftergift eller belöning


Tillsammans med tränare och forskare så kommer vi att utforska negativ förstärknings vara eller inte vara inom belöningsbaserad hästträning. Vi har lyckats boka fantastiska medverkande och vi har fler programpunkter än någonsin, dessutom till ett lägre pris än tidigare.
Konferensen är online så du kan delta bekvämt hemifrån var du än bor. Hela helgen avslutas med ett spännande panelsamtal på ämnet. Föreläsningarna spelas in och görs tillgängliga för deltagare fram till 10 mars. Varmt välkomna!


Sista anmälningsdag var 1 januari.


Introduktion till belöningsbaserad träning med Lisa Alm


Är du nyfiken på belöningsbaserad hästträning och vill få en bra start? Har du redan provat på men behöver hjälp att komma vidare? Denna introduktionsföreläsning riktar sig till dig! Lisa har jobbat med hästar i hela sitt liv, som hovslagare, massör och belöningsbaserad instruktör. Du kan läsa mer om Lisa och hennes verksamhet här:  https://www.lisaalm.nu

8 februari 19:30-21:00 i Zoom.

2023

Belöningsbaserad hästträning och säkerhet med Anne Dirksen


Säkerhet är ett årligen återkommande tema hos föreningen Belöningsbaserad hästträning i Sverige. Denna gång är det Anne Dirksen från Relationsbaserad hästträning som får guida våra medlemmar till trygg och rolig träning för både häst och människa


1 nov 18:30-20:30 i Zoom.

Höstlovsmingel för våra unga medlemmar


Om du är under 18 och tränar belöningsbaserat så är du varmt välkommen till ett Höstlovsmingel på Zoom hos föreningen Belöningsbaserad hästträning i Sverige. Vi umgås, pratar häst (och andra djur) och kör ett quizz med fina priser. Du kan också passa på att ställa frågor om både häst och annan djurträning till tränarna Karolina, Elna och Patricia som finns med under kvällen!

30 okt 20:00-21:30 i Zoom.

Tillämpad etologi för hästtränare med Karolina Westlund

Karolina Westlund är docent i Etologi och hjälper djur att trivas i människornas värld och lär ut om beteendehantering. Denna kväll pratar hon om att se på hästens situation ur ett etologiskt perspektiv. På så vis kan man få ideer till hur man kan tillhandahålla en miljö och kontext som skapar de bästa förutsättningar för att djuret ska trivas och vara resilient mot oväntade och potentiellt läskiga händelser.

17 oktober 19:00-20:30 i Zoom.

Inspelat! Belöningsbaserad ridning - från marken till uppsuttet med Angelica Hesselius

En inspelad föreläsningen finns tillgänglig via länk och lösenord som alla medlemmar fått i mail. Där finns också länk till en livesänd frågestund med Angelica på onsdag 6 sept kl 20.00 - 20.30. Inspelningen av föreläsningen finns endast tillgänglig t o m 23-09-06 så glöm inte att titta på den!


6 september 20:00 i Zoom.

Belöningsbaserad unghästträning med

Susanne Åkesson

Denna kväll föreläser Susanne Åkesson för medlemmar om hur hon tränar unga hästar belöningsbaserat, från föl till inridning. Det blir en genomgång av hur träningen kan läggas upp för att få en så säker och etisk grund som möjligt i både hantering och ridning. Föreläsningen är inriktad på unghäst, men fungerar även för dig som vill börja om med en häst som tidigare tränats traditionellt.

13 september 20:00-21:30 i Zoom.

Sommarläger för unga medlemmar hos
Stall Lyckoklövern i Falkenberg
.


BHIS arrangerar ett sommarläger för unga medlemmar hos Stall Lyckoklövern. Det blir övernattning på loftet och klickerträning med gårdens alla djur på dagarna, bättre blir det inte! För deltagare ca 9 -18 år gamla. Mer information om lägret och hur du anmäler dig hittar du här
Lägret är fullbokat.
4-6 augusti i Falkenberg.

Ditt bästa hästtränar-jag med Emelie Johnson Vegh


En kväll  om hur vi också kan utveckla oss själva med positiv förstärkning! Emelie är hästtjejen som växte upp till agilityfantast, internationellt erkänd hundtränare och certifierad TAGteach-utbildare. Hon är högskoleutbildad i pedagogik och driver Carpe Momentum med Eva Bertilsson.


1 juni 20:00-21:30 i Zoom. Kostnadsfritt.

Nytt datum! Så börjar du träna belöningsbaserat med
Sandra Månsson och Elna Lundgren


Är du nyfiken på hur man börjar med belöningsbaserad träning eller är du bara nyfiken och vill veta mer? Två kunniga tränare föreläser om vad du behöver tänka på och du får också tillfälle att ställa frågor. Sandra driver Stall Kungskvarn, ett klicker- och beteendecenter för hästar där Elna är verksam som tränare.

4 maj 19:00-20:30 i Zoom. Kostnadsfritt.

Hur får vi mer för morotsslanten med bibehållen glädje och harmoni i träningen? Kurs med Eva Bertilsson.


En spännande djupdykning i hur utveckling av durationer, kedjor och stimuluskontroll kan ta din belöningsbaserade hästträning till nästa nivå.
Vi tillbringar två härligt nördiga dagar vägledda av Eva Bertilsson. Teori, gruppövningar, teknikträning, och flödesscheman varvas med praktiska demonstrationer. Mer info hittar du här. Kursen är fullbokad.

10-11 juni i Knivsta och Bro.

Årsmöte och föreläsning om inlärningspsykologi med Carolina Fransson.


Mötet inleds med föreläsningen ”Varför gör vi så? Inlärningspsykologi för både häst och människa” med Carolina Fransson från OHR+. Start kl. 17.00. Ca kl 19 följer årsmötesförhandlingar. Mer info kan du hitta här.


26 mars 17:00 i Zoom. Kostnadsfritt.

Samtal med Eva Bertilsson om durationer, kedjor och stimuluskontroll.


Vi välkomnar alla medlemmar till en kväll om hur en kan be hästen om mer av olika beteenden utan att oavsiktligt hamna i tryck eller få en häst som blir frustrerad eller uppgiven. Efter samtalet öppnar anmälan till en efterlängtad fysisk kurs med Eva på ämnet. Info om kursen hittar du här.

6 mars 19:00-20:00 i Zoom. Kostnadsfritt.

Så går det till att tävla belöningsbaserat
med Susanne Åkesson och Linnéa Larsson


Denna kväll får vi lyssna till Linnéa Larsson och Susanne Åkesson som berättar om hur det är att tävla som belöningsbaserad hästmänniska! Välkommen till en inspirerande kväll med ett efterfrågat tema!


21 februari 20:00-21:45 i Zoom. Kostnadsfritt.


BHIS-dagarna 2023 - Den sociala hästen

– För andra året anordnar föreningen under två dagar, BHIS-dagarna. Temat för denna gång är Den sociala hästen. Det blir föreläsningar, liveträningar, digitalt mingel och panelsamtal. Konferensen spelas in och kommer finnas tillgänglig för konferensdeltagarna under en tid efter konferensen i en sluten Facebookgrupp.


Sista anmälningsdag är 3 januari. Anmälningsformulär och mer information hittar du här. Hoppas vi ses!
7-8 januari i Zoom.


2022

Digitalt höstlovsmingel för BHIS unga medlemmar


Zooma in och träffa andra barn och ungdomar som tränar belöningsbaserat! Vi lär känna varandra lite grann och pratar häst och träning! Vi kommer också att brainstorma tillsammans kring hur föreningen BHIS kan hjälpa våra unga medlemmar att hålla kontakten med varandra i framtiden!


3 november 19:00 i Zoom.

Hästens tänder och munhälsa ur ett belöningsbaserat perspektiv med veterinär Sara Ellevik


Föreningens vice ordförande Sara Ellevik jobbar till vardags med hästars tandhälsa som veterinär. Denna kväll kommer hon att guida våra medlemmar igenom den forskning och kliniska erfarenhet som finns kring hästar.


11 oktober 20:00 i Zoom.

Säkerhet och ledarskap inom belöningsbaserad hästträning med Renate Larssen och Sandra Månsson
Säkerhet inom belöningsbaserad hästträning är ett tema vi återkommer till varje år inom föreningen BHIS. Denna gång har vi bjudit in hästetolog Renate Larssen och klickercoach Sandra Månsson från Hippologiskt. Hur ser vi på begreppet "ledarskap" inom belöningsbaserad hästträning? Hur gör vi för att få en trygg och säker samvaro med våra hästar?


24 augusti 20:00 i Zoom.

Belöningsbaserad hovvård med Lisa Alm


Den här kvällen gästas föreningen BHIS av hovslagare Lisa Alm. Hon föreläser om hur man kan träna för vardaglig hovvård och hur man bäst förbereder sin häst inför verkning och skoning. Vad är viktigt för att hovslagaren eller hovvårdaren ska kunna göra ett bra jobb, och vad gör man om man inte hunnit träna tillräckligt innan hen kommer?

7 september 19:00 i Zoom.

Belöningsbaserad ridning - föreläsning/demo live från paddocken med Ari och Hanna


Föreningen BHIS har bjudit in Ari Himmel och Hanna Jernstedt Larnemark som ska hjälpa oss räta ut några av frågetecknen kring belöningsbaserad ridning. Det kommer de att göra genom en föreläsning och demo med häst direkt från paddocken!

4 juli 19:00 i Zoom.

Forskningskollen: Hästars emotioner med Paulina Lundberg


En av de faktorer som påverkar vår träning är hästens känsloläge. Men vad vet vi egentligen om hästars emotioner? Etologen Paulina Lundberg, berättar vad forskningen säger om detta, hur emotioner uttrycks och hur de påverkar hästens beteende.

9 juni 19:00 i Zoom.

Fråga två tränare! Frågekväll med Louise Ljungberg och Hanna Fernström

Föreningen BHIS gästas denna kväll av Louise Ljungberg och Hanna Fernström, två belöningsbaserade hästtränare som tillsammans har podcasten Hästfilosofipodden. Louise och Hanna är också kurskamrater på Sveriges första instruktörsprogram för belöningsbaserade hästtränare.

19 april 20:00 i Zoom.

Föreningens årsmöte 2022 och föreläsning om lastträning med Anne Dirksen


Vi kallar till digitalt årsmöte via Zoom den 27 mars 2022. Mötet inleds med en efterfrågad föreläsning om belöningsbaserad lastträning med Anne Dirksen.

27 mars 17:00 i Zoom.

Belöningsbaserad häst- och hundträning, skillnader och likheter över artgränserna!


Eva Bertilsson från Carpe Momentum och Angelica Hesselius från Rewardbased Art of Riding samtalar om skillnader och likheter mellan att träna häst och hund med positiv förstärkning. Vad kan vi lära oss över artgränserna? Finns det fallgropar att undvika?

1 februari 20:00 i Zoom.


BHIS-dagarna 2022

– En onlinekonferens under två dagar på temat ”Den tänkande hästen”. Du får fyra olika föreläsare, digitalt mingel och panelsamtal. Föreläsningarna kommer även att spelas in och finnas tillgängliga under en begränsad tid efter konferensen i en sluten Facebookgrupp.


Sista anmälningsdag är 4 januari. Anmälningsformulär och mer information hittar du här.

8-9 januari i Zoom.


2021

Om Stressade hästar med Ari Himmel och
Hanna Jernstedt Larnemark 


Ari och Hanna från Motivationsträning för häst pratar om stressade hästar, hur vi gör för att undvika det och hur det påverkar träningen.


15 december 19:00 i Zoom

Fråga en tränare med Joanna Nieznaj och
Anne Dirksen 


Joanna och Anne från Relationsbaserad hästträning svarar på medlemmarnas frågor om belöningsbaserad träning.

15 november 20:00 i Zoom.

Etologisk hästhållning med Renate Larssen och Sandra Månsson 

Hästetolog Renate Larssen och klickercoach Sandra Månsson från Hippologiskt föreläser om etologisk hästhållning i teori och praktik. Hur gör vi för att tillgodose våra hästars behov och vad är viktigt att tänka på för att de ska må så bra som möjligt?


24 oktober 19:00 i Zoom

Belöningsbaserad hästägare i en traditionell hästvärld - en överlevnadsguide.

Föreningens ordförande och psykolog Maria Bengtsson Yttermyr berättar om hur vi kan hantera situationer och känslor i samband med träning och i mötet med personer som har en annan syn på hästträning.

2 september 20:00 i Zoom.

Om #ponnyprojektet med Jonna Gohil och
Ellen Kilander

Leg. veterinär Jonna Gohil och etolog Ellen Kilander från Yoma Consulting AB berättar om #ponnyprojektet. För er nyfikna kommer de att berätta om hur projektet blev till, om syftet och framtidsplaner. 


11 augusti 19:00 i Zoom

Författarsamtal med Anna Stavholm och
Susanne Åkesson

Vi gästas av Anna och Susanne som skrivit varsin bok om belöningsbaserad hästträning. Vi pratar om hur de själva kom in på träningsmetoden, vad de anser är viktigt att förmedla till dem som vill börja träna belöningsbaserat och om vad vi kan förvänta oss under crossoverfasen.

6 juli 20:00 i Zoom

Gymnastik för hållbar häst med Angelica Hesselius

Angelica Hesselius (Rewardbased Art of Riding) föreläser på temat "Gymnastik för hållbar häst" med frågestund efteråt. Angelica har bakgrund inom klassisk dressyr och akademisk ridkonst och har stor kunskap om hästens och ryttarens rörelsemekanik. 


2 juni 20:00 i Zoom (OBS, ändrat från Teams till Zoom)

Fråga en tränare med Karolina Westlund

Karolina Westlund som är disputerad etolog, forskare och djurtränare. Temat är "Emotioner och problembeteenden". Våra medlemmar får tillgång till en förinspelad föreläsning på engelska ca en vecka innan och har sedan möjlighet att ställa frågor till Karolina.10 maj 20:00 i Teams

Forskningskollen om belöningsbaserad hästträning

Marie Eisersiö är etolog och doktorand på Sveriges Lantbruksuniversitet. Hon kommer att berätta om vad belöningsbaserad hästträning har för stöd i forskning och vetenskap, och ni får möjlighet att ställa frågor till henne.15 april 19:00 i Teams

Föreningens årsmöte

Föreningen kallar sina medlemmar till årsmöte. För att vara röstberättigad på mötet ska medlemsavgift för 2021 vara inbetald senast den 28 februari 2021. Mötet kommer att äga rum digitalt i Teams och du behöver kunna medverka med både ljud och video för att din röst ska kunna räknas.


28 mars 18:00 i Teams


Förbättra din hästs rörelser och gångarter
Anne Dirksen och Joanna Nieznaj från Relationsbaserad hästträning föreläser om hur vi med belöningsbaserad hästträning kan förbättra våra hästars gångarter och rörelser. Föreläsningen riktar sig till ägare av alla typer av hästar.9 mars 20:30 i Teams

Fråga en tränare med Eva Bertilsson

Om frivillighet och startknappsbeteenden. Eva börjar med en kort föreläsning om startknappar och frivillig hantering och svarar sedan på era inskickade frågor. Eva är grundare och delägare i Carpe Momentum.10 februari 20:00 i Teams


Säkerhet och belöningsbaserad träning

Carolina Fransson (OHR+) och Anna Hjelmroth (Anna Hjelmrot - Djurtränare) föreläser om säkerhetstänkande inom belöningsbaserad hästträning. Hur ska vi undvika frustrationsbeteenden och hur hanterar vi ett halvt ton glad och entusiastisk häst utan att komma till skada? 

19 januari 20:00 i Teams

2020

Fråga en tränare med Ari och Hanna

I föreningens första "Fråga en tränare" träffar vi Ariane Himmel och Hanna Jernstedt Larnemark från Motivationsträning för häst.
7 oktober 19:30 i Teams


Belöningsbaserad ridning - en inspirationsföreläsning

En av de vanligaste frågorna vi får är: Går det verkligen att rida utan att använda negativ förstärkning? Därför är vi otroligt glada att Carolina Fransson från OHR+ bjuder föreningens medlemmar på en inspirationsföreläsning om att rida utan tryck.


17 september 19:00 i Teams 

Medlemsmingel

Digitalt mingel för medlemmar i föreningen Belöningsbaserad hästträning i Sverige. Träffa styrelsen som berättar om vad vi jobbat med hittills och våra planer för kommande aktiviteter. Ge feedback och framför egna förslag. Välkomna!26 augusti 20:00 i Teams