Föreläsare under BHIS-dagarna 2021

Emelie DeBoussard

Emelie kommer föreläsa om ”Hästens kognitiva förmågor och förutsättningar”.

Emelie DeBoussard är etolog med en masterutbildning i kognitionsveteskap. Hon är också legitimerad yrkeslärare i djurvård/häst och hund.

Emelie driver företaget Kognitionsetologerna tillsammans med en kollega. Företaget ägnar sig främst åt föreläsningar och beteenderådgivningar.

Emelie brinner för hästars välfärd och beteenden men håller även föreläsningar och konsultationer för hund, katt och andra smådjur. Emelie är en mycket uppskattad föreläsare som bl. a. föreläst på Sveriges Akademiska Etologers stora höstevent 2018, på RAID-kongressen 2019 och på CCC både 2018 och 2019.

Vi ser mycket fram emot att med Emelies hjälp få en större förståelse för våra hästars förutsättningar för inlärning kognitionsetologerna.se

Eva Bertilsson

Eva Bertilsson medverkar på BHIS-dagarna med föreläsningen ”Så gör beteendeanalys dig till en bättre hästtränare”.

Eva brinner verkligen för att hjälpa andra utveckla sina kunskaper och färdigheter inom lärande och undervisning.


Eva började som hästtjej en gång i tiden, innan hundsporten tog över i hennes liv. Via hundarna upptäckte hon klickerträning på 1990-talet vilket så småningom ledde till ett stort intresse för beteendeanalys.

Eva har idag en masterutbildning i beteendeanalys och är styrelseledamot i beteendeanalysföreningen SWABA. Hon föreläser och undervisar internationellt och är numera delaktig i träning och inlärning hos alla möjliga arter, inkl. människan.


Mer om Eva och hennes verksamhet hittar du på carpemomentum.nu


Vi ser verkligen fram emot att med Evas hjälp få en större förståelse för vad det är vi faktiskt gör när vi tränar våra hästar och hur vi med den kunskapen kan bli ännu bättre på att nå våra träningsmål.

Carolina Fransson

Carolina Fransson medverkar på BHIS-dagarna med föreläsningen ”Signaler, kontroll och kreativa hästar”.


Carolina kombinerar en beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund med 20 års praktisk erfarenhet av belöningsbaserad hästträning.


Carolina driver företaget OHR+ (ohr.se) som erbjuder belöningsbaserade kurser och lektioner från nybörjarnivå till instruktörsprogram. Carolina är en mycket flexibel tränare och har elever inom alla grenar.


Vi ser mycket fram emot att få Carolinas vägledning kring hur vi kan få styrning på våra kreativa hästar utan att behöva kompromissa med vare sig säkerhet eller hästens positiva upplevelse av träningen!

Peggy Hogan 

Peggy Hogan, som är en av världens mest välkända hästklickertränare, deltar på BHIS-dagarna med föreläsningen ”Using shaping to develop your horse into a thinking individual”.

Peggy Hogan har som många av oss älskat hästar sedan hon var liten. Som tränare har hon en varierad bakgrund där hon i olika perioder fördjupat sig inom NH, klassisk dressyr och Connected Riding. Under 90-talet inspirerades Peggy av Alexandra Kurland och blev en hängiven klickertränare.


Med inspiration från tränare av andra arter har Peggy utforskat hur vi även tillsammans med hästar kan fånga och shejpa beteenden samt använda targets. Peggy är en stark förespråkare för hästens frivilliga deltagande i allt från ridning till veterinärvård. Tillsammans med Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh har hon föreläst om Animals in Control och startknappar på ClickerExpo där hon varit en regelbunden föreläsare sedan 2013.


Peggy har en masterutbildning i psykologi. Hon är bosatt i Kalifornien men har föreläst och undervisat i många länder, inkl Sverige. Peggy var också tidig med att erbjuda kurser online i olika format vilket har gett henne elever över hela världen.


Peggy föreläser på engelska. Hon brukar illustrera sina föreläsningar med många filmklipp.


Vi är så glada över att hon medverkar på vår första konferens och inspirerar oss att utveckla våra hästars deltagande i träningen!